ΚΡΙΘΑΡΟΤΟ ΜΕ ΤΟΝΟ, ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ ΚΑΙ ΠΙΠΕΡΙΕΣ


Πολλοί από εμάς, πριν το δοκιμάσουμε, ίσως θεωρούσαμε ότι το κριθαρότο είναι απλώς μια ωραιοποιημένη, ξενόφερτη ονομασία της μανέστρας, στο πλαίσιο της εφεύρεσης πομπωδών τίτλων για απλά φαγητά, που συνηθίζεται κατά κόρον στην εποχή μας. Στην πραγματικότητα, όμως, το κριθαρότο αποτελεί ένα φαγητό που βασίζεται στο κριθαράκι, ένα παραδοσιακό υλικό της κουζίνας μας, μαγειρεμένο με την πατροπαράδοτη ιταλική συνταγή του ριζότο (παρεμπιπτόντως, μπορείτε να δοκιμάσετε συνταγή για ριζότο με κοτόπουλο και μανιτάρια εδώ http://mageirevontasparea.blogspot.gr/2016/03/blog-post_18.html ).

Σε αυτήν εδώ τη συνταγή, λοιπόν, θα φτιάξουμε κριθαρότο με τόνο, μανιτάρια και πιπεριές. Η τεχνική που θα εφαρμόσουμε είναι παρόμοια με αυτή του ριζότο και απαιτεί την αδιάκοπη παρουσία μας στην κουζίνα, καθώς το συνεχές ανακάτεμα κρίνεται Α-ΠΑ-ΡΑΙ-ΤΗ-ΤΟ για την επιτυχία του πιάτου. Για να απαντήσω όμως και στη σκέψη που ίσως ορισμένοι κάνατε, πράγματι, ο τόνος και τα μανιτάρια είναι δύο υλικά που σπάνια συναντάμε μαζί, ωστόσο, όπως θα διαπιστώσετε από πρώτο χέρι, ο συνδυασμός τους προσφέρει ακαταμάχητο άρωμα και γεύση στο φαγητό μας.

Ελπίζω να σας κάλυψα, οπότε πάμε να δούμε τα υλικά μας.

ΥΛΙΚΑ (για 4-5 άτομα):

·        400 γρ. κριθαράκι

·         1 κρεμμύδι ξερό

·        1  κρεμμύδι φρέσκο

·        1 κονσέρβα τόνο καπνιστό (160 γρ.)

·        100 γρ. φρέσκα μανιτάρια

·        1 πράσινη πιπεριά

·        1 κόκκινη πιπεριά

·        2 κύβους ζωμό λαχανικών

·        100 γρ. βούτυρο (50γρ στην αρχή+50γρ στο τέλος)

·        25 γρ. τριμμένη παρμεζάνα ή κεφαλοτύρι

·        Νερό (για το ζωμό, όσο αναγράφεται στη συσκευασία των κύβων)

·        Αλάτι

·        Πιπέρι

·        2 κ.σ. Ελαιόλαδο 

ΠΩΣ ΤΟ ΦΤΙΑΧΝΟΥΜΕ:

1)     Αρχικά, ετοιμάζουμε όλα τα υλικά μας για να τα έχουμε έτοιμα σε κάθε βήμα της συνταγής. Παρασκευάζουμε τον ζωμό λαχανικών με βάση τις οδηγίες της συσκευασίας των κύβων και τον διατηρούμε σε βράση ώστε να μην ρίξει τη θερμοκρασία μαγειρέματος όταν προστεθεί στο σκεύος με τα υπόλοιπα υλικά μας. Κόβουμε το κρεμμύδι σε μικρά καρέ, όπως επίσης και τις πιπεριές και τρίβουμε το τυρί μας.

2)     Σε ένα μεγάλο πλατύ τηγάνι ή μια κατσαρόλα, στα ¾ της φωτιάς (μέτρια προς δυνατή), ρίχνουμε το ελαιόλαδο και τα 50γρ. από το βούτυρο. Μόλις κάψουν, ρίχνουμε το ξερό κρεμμύδι για 2-3 λεπτά, όχι για να τσιγαριστεί και να μαυρίσει, αλλά να «καραμελώσει» και να πάρει ένα ελαφρύ χρώμα.



3)     Προσθέτουμε το φρέσκο κρεμμύδι, τις πιπεριές και τα μανιτάρια, συνεχίζουμε το μαγείρεμα για άλλα 3 λεπτά και αλατοπιπερώνουμε.



4)     Στη συνέχεια, ρίχνουμε το κριθαράκι και ανακατεύουμε συνεχώς με μια κουτάλα για 1,5 λεπτό ώστε να τσιγαριστεί ελαφρώς.


5)     Σε αυτό το σημείο, έρχεται η ώρα για το πιο σημαντικό τεχνικό βήμα παρασκευής του κριθαρότου. Προσθέτουμε στο σκεύος 1-2 κουτάλες ζεστό ζωμό και ανακατεύουμε ΣΥΝΕΧΩΣ, μέχρι το κριθαράκι να «πιει» το υγρό. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία αυτή, με συνεχές ανακάτεμα μέχρι να τελειώσει ο ζωμός (12-14 λεπτά περίπου). Έτσι, θα αποκτήσουμε μια παχύρευστη σάλτσα και το κριθαράκι μας θα είναι al dente, γεγονός που συμφωνεί με τη λογική του πιάτου.



6)     Πριν προσθέσουμε την τελευταία δόση του ζωμού, ρίχνουμε τον ψιλοκομμένο τόνο στο φαγητό κι ανακατεύουμε.



7)     Αφού ολοκληρώσουμε την  παραπάνω διαδικασία σβήνουμε την κουζίνα και προσθέτουμε το βούτυρο και το τυρί, ώστε να λιώσουν και ανακαεύουμε. Με αυτόν τον τρόπο, το κριθαρότο μας θα αποκτήσει την ίδια, χαρακτηριστική υφή που διακρίνει και το ριζότο.


                                         

Το φαγητό μας είναι έτοιμο!!!


ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΑΠΟΛΑΥΣΗ!!!




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάθε σχόλιο μού είναι απαραίτητο για τη βελτίωση του site. Θα χαρώ να διαβάσω τις γνώμες, προτάσεις και παρατηρήσεις σας για τις συνταγές μου!