ΣΤΑΦΙΔΟΨΩΜΑ ΜΕ ΜΕΛΙ

Ψάχνετε μια νόστιμη εναλλακτική λύση για ένα υγιεινό πρωινό, ή για κάτι διαφορετικό που θα συνοδεύει τον καφέ σας; Τι θα λέγατε για αφράτα, μοσχομυριστά σταφιδόψωμα, που μάλιστα δεν έχουν και ζάχαρη; Ναι καλά διαβάσατε! Ούτε γραμμάριο! Βασικό συστατικό τους είναι το μέλι που σε συνδυασμό με τις σταφίδες δίνει την υπέροχη, γλυκιά γεύση στα σταφιδόψωμα, τα οποία αποτελούν τελικώς μια σημαντική πηγή ενέργειας. Η συνταγή που σας παραθέτουμε, με μικρές τροποποιήσεις, ανήκει στον σεφ Άκη Πετρετζίκη.








ΥΛΙΚΑ

·        420 γρ. γάλα πλήρες

·        180 γρ. μέλι

·        60 γρ. βούτυρο

·        1 αυγό

·        400 γρ. αλεύρι ολικής άλεσης

·        250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

·        1 φακελάκι ξηρή μαγιά (ή 1 κυβάκι φρέσκια)

·        1 κ.γ. αλάτι

·        250 γρ. σταφίδες


ΠΩΣ ΤΑ ΦΤΙΑΧΝΟΥΜΕ


1.      Το γάλα πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου, γι αυτό είτε το βγάζουμε από το ψυγείο μισή ώρα πριν ξεκινήσουμε να φτιάχνουμε τα σταφιδόψωμα, είτε το βάζουμε στο φούρνο μικροκυμάτων για περίπου 1 λεπτό. Επίσης, στο φούρνο μικροκυμάτων βάζουμε ξεχωριστά το βούτυρο και το μέλι, για 40 δευτερόλεπτα, ώσπου δηλαδή να λιώσει το βούτυρο και να υγροποιηθεί το μέλι.

2.      Ανακατεύουμε όλα τα στερεά υλικά (αλεύρι ολ. άλεσης, αλεύρι γοχ, σταφίδες, μαγιά, αλάτι).

3.      Επίσης, ξεχωριστά από τα στερεά, ανακατεύουμε και όλα τα υγρά υλικά (μέλι, βούτυρο, γάλα, αυγό).

4.      Ενώνουμε τα δύο μίγματα και ανακατεύουμε είτε με το μίξερ ή με το χέρι, ώσπου να έχουμε μια ζύμη που κολλάει στο χέρι. Αν προτιμήσετε το μίξερ πάγκου, θέλει χτύπημα με τον γάντζο για 6’, ενώ αν επιλέξετε το μίξερ χειρός, προσαρμόστε τα ειδικά εξαρτήματα για ζύμες, ανακατεύοντας για 7’-8’.

5.      Αφήνουμε τη ζύμη για μία ώρα να ξεκουραστεί, ώστε να φουσκώσει, έχοντας πρώτα πασπαλίσει με λίγο αλεύρι, όπως στη φωτογραφία.

6.      Αλευρώνουμε καλά τον πάγκο και τα χέρια μας και παίρνουμε ισομεγέθη μπαλάκια από το ζυμάρι και τα δίνουμε ό,τι σχήμα θέλουμε. Θα δείτε, ότι η ζύμη κολλάει πολύ στα χέρια σας αλλά μην τρομάζετε, αυτό σημαίνει ότι τα έχετε κάνει όλα σωστά και ότι τα σταφιδόψωμά σας θα βγούνε αφράτα.

7.      Σε λαμαρίνα στρώνουμε λαδόκολλα, τοποθετούμε πάνω τα άψητα σταφιδόψωμα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180οC για ένα τέταρτο περίπου.

Τα σταφιδόψωμά μας είναι έτοιμα, λαχταριστά και αφράτα, ώστε να τα απολαύσουμε!!

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΑΠΟΛΑΥΣΗ!!!



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάθε σχόλιο μού είναι απαραίτητο για τη βελτίωση του site. Θα χαρώ να διαβάσω τις γνώμες, προτάσεις και παρατηρήσεις σας για τις συνταγές μου!