ΚΕΪΚ ΜΗΛΟΥ ΜΕ STREUSEL


Η συνταγή αυτή αποτελεί μια εμπλουτισμένη παραλλαγή του απλού κέικ μήλου, καθώς η κρούστα-επικάλυψη που ονομάζεται streusel, έρχεται να του προσδώσει ακόμα περισσότερη νοστιμιά. Μάλιστα, η παρασκευή του δεν είναι δύσκολη, καθώς σε αντίθεση με τις τάρτες που τόσο η ζύμη, όσο και τα μήλα πρέπει να προψηθούν, εδώ τα πάντα μπαίνουν στο φούρνο όλα μαζί, μια και καλή. Αυτό είναι ένα πλεονέκτημα  που οφείλεται εν πολλοίς στο streusel, το οποίο ουσιαστικά καραμελώνει τα μήλα, ενώ ταυτόχρονα, η γεύση από την κανέλα και τα καρύδια, απογειώνει πραγματικά το κέικ. Δώστε του λοιπόν μία ευκαιρία και είμαι σίγουρος ότι, όχι μόνο δεν θα σας απογοητεύσει, αλλά και θα γίνει το αγαπημένο συνοδευτικό του καφέ σας!!!

***ΙΔΕΑ από το joyofbaking.com της Stephanie Jaworski***


Πάμε να δούμε τη συνταγή μας!

ΥΛΙΚΑ (για στρογγυλή φόρμα 20-23 cm)

Για την επικάλυψη streusel:

·         65 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

·         70 γρ. καστανή ζάχαρη

·         60 γρ. βούτυρο

·          ¾ κ.γ. κανέλλα

·         1/8 κ.γ. αλάτι

·         50 γρ καρυδόψιχα


Για το κέικ:

·         150 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

·         8γρ (1.5 κ.γ.) μπέικιν πάουντερ

·         ¼ κ.γ. αλάτι

·         70 γρ. βούτυρο

·         110 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη

·         1 μεγάλο αυγό

·         ½ κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας ή 2 κάψουλες

·         100 ml γάλα

·         2-3 μήλα


ΠΩΣ ΤΟ ΦΤΙΑΧΝΟΥΜΕ

Για την επικάλυψη streusel:

1)      Σε ένα μεγάλο μπολ, αναμιγνύουμε το αλεύρι, τη ζάχαρη, την κανέλλα και το αλάτι.

2)      Κόβουμε το βούτυρο, το οποίο πρέπει να είναι κρύο, σε μικρά κυβάκια, το προσθέτουμε στο μπολ και το πολτοποιούμε με ένα πιρούνι, ανακατεύοντάς το στο μίγμα.

3)      Προσθέτουμε την καρυδόψιχα, περασμένη λίγο από το μπλέντερ  και ανακατεύουμε.


Το streusel, μπορούμε αν θέλουμε  να το φτιάξουμε μία μέρα πριν φτιάξουμε το κέικ. Σε αυτή την περίπτωση, το φυλάσσουμε στο ψυγείο.

Για το κέικ:

1)      Κοσκινίζουμε και ανακατεύουμε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι.

2)      Στο μπολ του μίξερ, χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη ώσπου να αφρατέψουν.

3)      Ρίχνουμε το αυγό και τη βανίλια και συνεχίζουμε το χτύπημα.

4)      Στη συνέχεια, προσθέτουμε τμηματικά και εναλλάξ το αλεύρι με το γάλα και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε με το μίξερ, για ακόμα 5 λεπτά σε μέτρια προς δυνατή ταχύτητα.



Συναρμολόγηση:


1)      Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε καλά ένα στρογγυλό ταψί 20-23 cm (σε περίπτωση που διαθέτετε μεγαλύτερο ή μικρότερο, προσαρμόστε τις αναλογίες των υλικών)


2)      Ρίχνουμε σε αυτό το μίγμα μας, και με μία σπάτουλα ή ένα κουτάλι, το απλώνουμε για να αποκτήσουμε μια ομοιόμορφη στρώση.


3)      Καθαρίζουμε και κόβουμε τα μήλα μας. Απλώνουμε τις φέτες σε όλη την επιφάνεια του μίγματος.

4)      Από πάνω, περιχύνουμε ομοιόμορφα με το streusel.


5)      Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180οC για 45-50 λεπτά, μέχρι το σημείο που όταν βάζουμε στο κέικ ένα μαχαιράκι ή μια οδοντογλυφίδα, αυτό να βγαίνει καθαρό.

Το κέικ μας είναι έτοιμο!
ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΑΠΟΛΑΥΣΗ!!!


ΙΔΕΑ ΑΠΟ ΤΟ joyofbaking.com της Stephanie Jaworski

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάθε σχόλιο μού είναι απαραίτητο για τη βελτίωση του site. Θα χαρώ να διαβάσω τις γνώμες, προτάσεις και παρατηρήσεις σας για τις συνταγές μου!