ΣΤΑΦΙΔΟΨΩΜΑ


Σε αυτή τη συνταγή, φτιάχνουμε κλασικά κι αγαπημένα σταφιδόψωμα. Χωρίς μεγάλο κόπο, χωρίς πολύπλοκες συσκευές, με απλά υλικά και με μόνο εξειδικευμένο εργαλείο...μία ξύλινη κουτάλα, έχουμε έτοιμο σε χρόνο dt ένα από τα πιο δημοφιλή αρτοπαρασκευάσματα, ένα σνακ για όλες τις ώρες και ιδίως για το πρωινό μας. Η διαδικασία φυσικά είναι απλή, κι ίσως ορισμένους σας θυμίσει κάτι, μιας και δεν διαφέρει και πάρα πολύ από τη συνταγή μας για ψωμάκια με φέτα και ελιές
Για τους πιο…μερακλήδες βέβαια και πηγαίνοντας κόντρα στη λογική πορεία των πραγμάτων, είχαμε φτιάξει παλιότερα την πιο σύνθετη εκδοχή τους, τα σταφιδόψωμα με μέλι, στα οποία μάλιστα είχαμε χρησιμοποιήσει και αλεύρι ολικής άλεσης.
Όσοι από την άλλη πιστεύετε ότι η αληθινή απόλαυση κρύβεται στην απλότητα, ελάτε να δούμε παρέα τη συνταγή!



ΥΛΙΚΑ (για 8 μεσαία σταφιδόψωμα):

550 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 φακελάκια (16γρ.) ξηρή μαγιά στιγμής
2 φλυτζάνια τσαγιού (350ml) χλιαρό νερό
50ml ελαιόλαδο
50ml σπορέλαιο
1 ½  κ.γ. αλάτι
1 κ.γ. ζάχαρη
¼ κ.γ. κανέλλα
250 γρ. σταφίδες
Λίγο επιπλέον ελαιόλαδο για το άλειμμα


ΠΩΣ ΤΑ ΦΤΙΑΧΝΟΥΜΕ:
1) Σε ένα μεγάλο μπολ, κοσκινίζουμε το αλεύρι και το ανακατεύουμε καλά με το  με το αλάτι και την κανέλλα. Προσθέτουμε την ξηρή μαγιά στιγμής, ένα υλικό που ανακατεύεται απευθείας με το παρασκεύασμα, ΧΩΡΙΣ να είναι απαραίτητο να διαλυθεί πρώτα σε νερό και να περιμένουμε να ενεργοποιηθεί εκεί.

2) Στη συνέχεια προσθέτουμε τα λάδια. Βάζουμε δύο είδη λαδιού, ελαιόλαδο και σπορέλαιο. ώστε τα σταφιδόψωμα να βγουν πιο ελαφριά, απ' όσο θα ήταν αν βάζαμε μόνο ελαιόλαδο. Παράλληλα, σε ένα μπρίκι ή στο φούρνο μικροκυμάτων, ζεσταίνουμε το νερό ώσπου να γίνει χλιαρό και σε αυτό διαλύουμε τη ζάχαρη, ρίχνοντάς το έπειτα στο μίγμα των στερεών υλικών. Το θερμό περιβάλλον που δημιουργεί το χλιαρό νερό, σε συνδυασμό με τη ζάχαρη που έχουμε διαλύσει σε αυτό, θα βοηθήσουν στην ενεργοποίηση της μαγιάς, ώστε τελικά να πάρουμε την χαρακτηριστική «ψωμένια» υφή που επιθυμούμε.

3)Με μια ξύλινη κουτάλα ανακατεύουμε μέχρι να υγροποιηθούν  τα στερεά υλικά και μετά συνεχίζουμε με καλά αλευρωμένα χέρια και επιφάνεια εργασίας το ζύμωμα, ώσπου να αποκτήσουμε ένα ζυμάρι που να ξεκολλά από τα δάχτυλά μας.

4)Λαδώνουμε ελαφρώς τη ζύμη στο μπολ, ώστε να μην ξεραθεί και καλύπτουμε με πετσέτα, αφήνοντάς την να ξεκουραστεί σε θερμό περιβάλλον. Αν είναι χειμώνας και ο χώρος είναι κρύος, μπορούμε να προθερμάνουμε στους 50οC τον φούρνο και αφού τον κλείσουμε, να ανοίξουμε την πόρτα του και να τοποθετήσουμε το μπολ με τη ζύμη σε παρακείμενο σημείο.


5)Όταν δούμε ότι η ζύμη μας έχει φουσκώσει (είναι προφανές όπως βλέπετε και στις προηγούμενες δύο φωτογραφίες), την κόβουμε σε 8 ίσα κομμάτια. Ιδανικά, μπορούμε να ζυγίσουμε τη ζύμη και τα κομμάτια που κόβουμε, έτσι ώστε τα ψωμάκια μας να βγουν ίδια σε μέγεθος και να ψηθούν ομοιόμορφα. Είναι απαραίτητο να σιγουρευτούμε ότι η ζύμη έχει φουσκώσει. Σε αντίθετη περίπτωση, δεν θα πετύχουμε το αποτέλεσμα που επιθυμούμε, αφού θα έχουμε κάνει κάποιο λάθος στην ενεργοποίηση της μαγιά που πιθανότατα θα οφείλεται στη θερμοκρασία του νερού, το οποίο πρέπει να είναι χλιαρό, ούτε πολύ κρύο, αλλά ούτε και πολύ ζεστό.

6)Με το χέρι μας, ανοίγουμε πρόχειρα τη ζύμη, βάζουμε τις σταφίδες και πλάθουμε σε μπαλάκι, ώστε αυτές να πάνε παντού. Λαδώνουμε ένα ταψί του φούρνου, ή στρώνουμε λαδόκολλα και τοποθετούμε τα μπαλάκια της ζύμης αραιά το ένα από το άλλο. Έπειτα, τα αφήνουμε να φουσκώσουν για μισή ώρα και τα αλείφουμε με λίγο ελαιόλαδο.




7) Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στις αντιστάσεις, στους 180oC για 25-30 λεπτά.


Τα σταφιδόψωμά μας είναι έτοιμα!!!


ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΑΠΟΛΑΥΣΗ!!!







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάθε σχόλιο μού είναι απαραίτητο για τη βελτίωση του site. Θα χαρώ να διαβάσω τις γνώμες, προτάσεις και παρατηρήσεις σας για τις συνταγές μου!