ΤΡΙΓΩΝΑ ΣΠΑΝΑΚΟΤΥΡΟΠΙΤΑΚΙΑ


Σε αυτή τη συνταγή, φτιάχνουμε τρίγωνα σπανακοτυροπιτάκια! 


Πολλοί είναι αυτοί που τα αγαπούν και τα προτιμούν για το πρωινό ή το κολατσιό τους, η αλήθεια όμως είναι ότι λίγοι μπαίνουν στη διαδικασία να φτιάξουν τα δικά τους, σπιτικά πιτάκια. Σαφώς και στους φούρνους τα φτιάχνουν καλύτερα (επαγγελματίες είναι άλλωστε οι άνθρωποι), ενώ και  τα κατεψυγμένα, αποτελούν πράγματι μια εύκολη, γρήγορη κι αρκετά οικονομική λύση. Δεν νομίζω όμως πως θα διαφωνήσετε, αν σας πω ότι έχει άλλη χάρη το οτιδήποτε φτιάχνουμε μόνοι μας, έστω και…κατά το ήμισυ. Γιατί εντάξει, μπορεί στη συγκεκριμένη συνταγή να χρησιμοποιούμε κατεψυγμένο φύλλο, αλλά και πάλι, η επιλογή των υλικών είναι στη δική μας ευχέρεια, ενώ και το αίσθημα πληρότητας που παρέχει κάθε δημιουργική δραστηριότητα δεν θα πρέπει να το αμελούμε.

Όσον αφορά τώρα στο βαθμό δυσκολίας, η γέμιση είναι πολύ απλή κι αν κάτι λίγο μας δυσκολέψει παραπάνω, αυτό είναι το τύλιγμα που απαιτεί λίγο περισσότερο χρόνο. Σε κάθε περίπτωση πάντως, το αποτέλεσμα είναι εγγυημένο!
Αν σας έπεισα, πάμε να δούμε τη συνταγή μας!



Υλικά: (για 20 πιτάκια)
·         8 φύλλα κρούστας
·         500γρ. σπανάκι σε φύλλα, κατεψυγμένο*
·         1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
·         2 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
·         ¼ ματσάκι άνηθο, ψιλοκομμένο
·         200γρ. φέτα, τριμμένη
·         Αλάτι, πιπέρι
·         Ελαιόλαδο
·         50-75γρ. βούτυρο, λιωμένο (για το άλειμμα)

*Σίγουρα, η συνταγή μπορεί να πραγματοποιηθεί και με φρέσκο σπανάκι, ωστόσο, υποχρέωσή μου είναι να σας την παρουσιάσω όπως την εκτέλεσα εγώ, ώστε με ακρίβεια να σας παρουσιάσω κάτι που έχω δοκιμάσει και να σας οδηγήσω σε ένα πετυχημένο αποτέλεσμα.

**Μερικές από τις αναλογίες της συνταγής, μπορείτε να τις τροποποιήσετε με βάση τις δικές σας προτιμήσεις. Για παράδειγμα, μπορείτε να βάλετε περισσότερο άνηθο, αν σας αρέσει πολύ το άρωμα ή και περισσότερη φέτα, αν θέλετε το τυρί να «φαίνεται» περισσότερο στα πιτάκια σας.


ΠΩΣ ΤΑ ΦΤΙΑΧΝΟΥΜΕ:

  1)    Σε κατσαρόλα ή βαθύ τηγάνι, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και ρίχνουμε το ψιλοκομμένο ξερό κρεμμύδι. Μετά από 2 λεπτά, προσθέτουμε το φρέσκο κρεμμυδάκι και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για άλλα 3 λεπτά.

   2) Σε αυτό το σημείο, προσθέτουμε το σπανάκι. Σε περίπτωση που κι εσείς χρησιμοποιείτε κατεψυγμένο σπανάκι, καλό είναι να προτιμήσετε σπανάκι κατεψυγμένο σε φύλλα (το διευκρινίζει η συσκευασία), διότι, ρίχνοντάς το απευθείας στην κατσαρόλα (δεν χρειάζεται απόψυξη προηγουμένως), είναι πιο εύκολο να μαγειρευτεί σε σχέση με το κατεψυγμένο σπανάκι υπό μορφή κύβου, που επίσης κυκλοφορεί στο εμπόριο. Μόλις, λοιπόν, αρχίσει σιγά σιγά να ξεπαγώνει στην κατσαρόλα, προσθέτουμε τον άνηθο και αλατοπιπερώνουμε.




    3) Αφού συνεχίσουμε το μαγείρεμα για 12-15 λεπτά, έως ότου έχουν εξατμιστεί τα περισσότερα υγρά, αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε το μίγμα να κρυώσει λίγο.  Έπειτα, προσθέτουμε τη θρυμματισμένη φέτα και ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί. Η γέμισή μας είναι έτοιμη!



   4)   Ήρθε η ώρα για το-λιγάκι-πιο πολύπλοκο μέρος της συνταγής!
Στον πάγκο μας, ανοίγουμε τη συσκευασία με τα φύλλα κρούστας και αμέσως τα καλύπτουμε με μια πετσέτα που θα έχουμε βρέξει και στύψει καλά, ώστε να μη χάσουν την υγρασία τους και ξεραθούν, κάτι που αν συμβεί, δεν θα μας επιτρέψει να τυλίξουμε εύκολα τα πιτάκια.


    5)  Παίρνουμε ένα φύλλο και το βουτυρώνουμε ελαφρώς με ένα πινέλο σε όλη την επιφάνειά του. Στη συνέχεια, παίρνουμε ένα δεύτερο φύλλο και το τοποθετούμε πάνω από το πρώτο.



    6) Κόβουμε κατά πλάτος σε 5 ίσες λωρίδες και σε κάθε λωρίδα τοποθετούμε από 1 κ.γ. γέμιση. Δεν πρέπει να παρασυρθούμε και να βάλουμε περισσότερη, καθώς αυτή η ποσότητα είναι ακριβώς όση πρέπει.




    7) Διπλώνουμε σε τριγωνικό σχήμα. Για να το πετύχουμε αυτό, παίρνουμε μία από την αριστερή-κάτω γωνία της λωρίδας και τη φέρνουμε στη δεξιά πλευρά, ώστε να σχηματίσουμε ένα ορθογώνιο τρίγωνο. Έπειτα, την κάτω γωνία τη φέρνουμε προς τα πάνω, και επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία μέχρι να φτάσουμε στην άλλη άκρη της λωρίδας. Το πιτάκι μας είναι έτοιμο για ψήσιμο.



  1.
                2.    
                  
           3.

                   4.



    8) Ψήνουμε τα πιτάκια μας σε λαμαρίνα ή ταψί με αντικολλητικό χαρτί, σε προθερμασμένο φούρνο στους 180οC (αντιστάσεις) για 25-30 λεπτά, ώσπου δηλαδή να ροδίσουν.
Τα τρίγωνα σπανακοτυροπιτάκια μας είναι έτοιμα!




       





                                         

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΑΠΟΛΑΥΣΗ!!!

     





























Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάθε σχόλιο μού είναι απαραίτητο για τη βελτίωση του site. Θα χαρώ να διαβάσω τις γνώμες, προτάσεις και παρατηρήσεις σας για τις συνταγές μου!