ΓΕΜΙΣΤΑ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΑ



Σε αυτή τη συνταγή, φτιάχνουμε ένα γλυκό ιδιαίτερο, όχι τόσο για τη γεύση, όσο για την εμφάνισή του. Τα πορτοκάλια, μετατρέπονται σε… «καλαθάκια», τα οποία γεμίζουμε με δύο στρώσεις μους σοκολάτας, αναμεμιγμένης με κομματάκια πορτοκαλιού, και μια ενδιάμεση στρώση μπισκότου. Ο συνδυασμός σοκολάτας-πορτοκαλιού, είναι ένας από τους πλέον ταιριαστούς και αγαπημένους γλυκούς γευστικούς συνδυασμούς, ενώ το μπισκότο συμπληρώνει τη γεύση και προσθέτει την απαιτούμενη τραγανότητα, σε ένα γλυκό εύκολο στην παρασκευή του, αλλά λιγάκι χρονοβόρο, κυρίως λόγω της διαδικασίας αδειάσματος των πορτοκαλιών. Αυτό βέβαια δεν θα πρέπει να σας πτοεί, καθώς αν η γεύση σας ικανοποιήσει, είμαι σίγουρος ότι η εμφάνιση θα σας εντυπωσιάσει, ειδικά όσους από εσάς δεν έχετε δει ή δοκιμάσει κάτι αντίστοιχο.

Κι αν δεν με πιστεύετε, θα το διαπιστώσετε από μόνοι σας, οπότε ας πάμε τώρα να δούμε τη συνταγή!



ΥΛΙΚΑ:

·        8-10 μεσαίου μεγέθους πορτοκάλια

·        125γρ. μπισκότα τύπου digestive

·        50γρ. βούτυρο

·        330ml κρέμα γάλακτος, πλήρης

·        125γρ. μαύρη κουβερτούρα

·        75γρ. κουβερτούρα γάλακτος

·        2κ.γ. λικέρ ή κονιάκ της επιλογής σας

·        Τρούφα σοκολάτας για το στόλισμα


*Προσωπικά, χρησιμοποιώ στη μους δύο είδη κουβερτούρας, μαύρη και γάλακτος, ώστε να «σπάσω» την πίκρα της μαύρης σοκολάτας και να την κάνω πιο γλυκιά. Βέβαια, όπως ξέρετε, η γεύση είναι μια αίσθηση υποκειμενική, επομένως μπορείτε να προσαρμόσετε τις αναλογίες στις δικές σας γευστικές προτιμήσεις ή και να χρησιμοποιήσετε μόνο ένα είδος κουβερτούρας. Σε κάθε περίπτωση, χρειάζεστε συνολικά 200γρ. κουβερτούρας.


ΠΩΣ ΤΑ ΦΤΙΑΧΝΟΥΜΕ:

1.     Αρχικά, με ένα κουταλάκι, αδειάζουμε τη σάρκα από τα πορτοκάλια. Πρέπει όμως να είμαστε προσεκτικοί ώστε να μην κόψουμε  τη φλούδα και αχρηστεύσουμε το πορτοκάλι μας. Για να το πετύχουμε αυτό, καλό είναι να επιλέξουμε χοντρόφλουδα πορτοκάλια. Τέτοια πορτοκάλια είναι τα Μέρλιν και τα Ναβαλίνα, που εύκολα βρίσκουμε στη αγορά, σε αντίθεση με αυτά που στα διάφορα σουπερμάρκετ και μανάβικα προσδιορίζονται ως "πορτοκάλια χυμού", τα οποία, εκτός του ότι είναι λεπτόφλουδα, είναι και πολύ πιο ζουμερά, οπότε μας δυσκολεύουν περισσότερο και στην αφαίρεση της σάρκας.

Για να αφαιρέσουμε, λοιπόν, τη σάρκα, χαράζουμε προσεκτικά με ένα μαχαίρι το περίγραμμά της και με ένα κουταλάκι αδειάζουμε όση περισσότερη μπορούμε, ώσπου να μείνει μόνο το λευκό μέρος στο πορτοκάλι μας. Όσα κομμάτια της σάρκας βγουν σχετικά «άθικτα», τα κόβουμε σε μικρότερα κομματάκια με ένα μαχαίρι, καθώς θα τα χρησιμοποιήσουμε αργότερα, μέσα στη μους.

Αυτή η διαδικασία, είναι και η πιο χρονοβόρα της συνταγής μας.


         


2.     Επόμενο βήμα είναι να φτιάξουμε τη μους. Αυτή η μους είναι η απλούστερη που μπορούμε να φτιάξουμε, καθώς χρησιμοποιούμε μόνο κουβερτούρα και κρέμα γάλακτος, συν το ποτό, για όσους από εμάς επιλέξουμε να το προσθέσουμε.

Α) Αρχικά, λιώνουμε τη κουβερτούρα μας, είτε σε μπεν μαρί, είτε σε φούρνο μικροκυμάτων. Αν χρησιμοποιήσουμε μπεν μαρί, δηλαδή ένα πυρίμαχο μπολ πάνω από νερό που βράζει σε μία κατσαρόλα, θα πρέπει οπωσδήποτε να προσέξουμε δύο πράγματα, ώστε να μην καταστραφεί η σοκολάτα μας: 1) το μπολ να μην ακουμπάει στο νερό και 2) να μην πέσει νερό στη σοκολάτα, καθώς σε μια τέτοια περίπτωση θα σφίξει και θα καταστραφεί. Μόλις η κουβερτούρα λιώσει, αποσύρουμε  το μπολ από την κατσαρόλα και την αφήνουμε να πέσει λίγο η θερμοκρασία της, όσο εμείς θα χτυπάμε την κρέμα γάλακτος. 
Σε περίπτωση που επιλέξουμε να χρησιμοποιήσουμε τον φούρνο μικροκυμάτων, ακολουθούμε τις αντίστοιχες οδηγίες της συσκευασίας της κουβερτούρας.



                                                              

Β) Όσο η σοκολάτα κρυώνει, εμείς θα χτυπήσουμε την κρέμα γάλακτος, η οποία θα πρέπει απαραίτητα να είναι πλήρης σε λιπαρά, ώστε να μπορεί να πήξει εύκολα. Επίσης, πριν ξεκινήσουμε, θα πρέπει να σιγουρευτούμε ότι είναι αρκετά κρύα, από το ψυγείο. Με το μίξερ λοιπόν στη δυνατή ταχύτητα, χτυπάμε την κρέμα, όχι μέχρι να γίνει σαντιγύ, αλλά λίγο λιγότερο, ώσπου δηλαδή να αποκτήσει την υφή γιαουρτιού



Γ) Τώρα, ρίχνουμε τη σοκολάτα στην κρέμα γάλακτος και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν. Προσθέτουμε αν θέλουμε και το ποτό, και ανακατεύουμε λίγο ακόμη. Η μους μας είναι έτοιμη, οπότε τη βάζουμε στο ψυγείο, μέχρι να τελειώσουμε και τις υπόλοιπες παρασκευές.

           


3.     Τελευταία παρασκευή είναι το μπισκότο, που θα δώσει την απαραίτητη τραγανότητα στο γλυκό μας. Στο μούλτι, θρυμματίζουμε τα μπισκότα και προσθέτουμε το βούτυρο, αφού πρώτα το έχουμε λιώσει. Ανακατεύουμε καλά ώστε να υγρανθεί όλο το μπισκότο.

                        
                            



4.     Τώρα, ήρθε η ώρα να γεμίσουμε τα πορτοκάλια μας! Θα έχουμε δύο στρώσεις μους σοκολάτας-πορτοκαλιού και μία ενδιάμεση στρώση μπισκότου. Με μια σακούλα κορνέ ή ακόμα πιο απλά με ένα κουταλάκι, γεμίζουμε το πορτοκάλι με σοκολάτα μέχρι λίγο κάτω από τη μέση και με το χέρι μας, τοποθετούμε μερικά από τα κομματάκια πορτοκαλιού που κόψαμε στο πρώτο βήμα. Έπειτα, προσθέτουμε 1 κ.γ. μπισκότου και το στρώνουμε με την άκρη του κουταλιού. Τέλος, βάζουμε άλλη μια στρώση σοκολάτας και προσθέτουμε και τα υπόλοιπα κομματάκια πορτοκαλιού.

                                  
                                                                   

                   



5.     Για το στόλισμα, περιχύνουμε λίγη τρούφα σοκολάτας πάνω από κάθε πορτοκάλι. Διατηρούμε τα πορτοκάλια μας στο ψυγείο, για χρονικό διάστημα έως και 1 εβδομάδας.

         

Τα γεμιστά πορτοκάλια μας είναι έτοιμα!


ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΑΠΟΛΑΥΣΗ!!!










Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάθε σχόλιο μού είναι απαραίτητο για τη βελτίωση του site. Θα χαρώ να διαβάσω τις γνώμες, προτάσεις και παρατηρήσεις σας για τις συνταγές μου!